Andro Knel
Fred Arnold Patrick (23 jaar)
Lengte: 1.79 meter, gewicht: 63 kilogram.
De vader van Fred Patrick kwam in 1967 alleen met de boot naar Nederland, in tussenpozen gevolgd door zijn vrouw en kinderen. In eerste instantie werden ze in Nederland opgevangen door een tante, maar na enige tijd kregen ze een eigen huis in Slotervaart. Daar waren ze destijds in 1972 het eerste Surinaamse gezin. In 1974 was het complete gezin van 8 personen volledig over naar Nederland.
Op de speelplaats tussen de flats leerde Fred voetballen. Hij ging naar de LTS, maar dat was meer feesten dan naar school gaan, zeker met een meisjesschool vlak om de hoek.
Fred begon zijn voetballoopbaan bij Neerlandia. Ook deed hij wat aan kickboksen, maar dat was een blessuregevoelige sport en daarom op den duur niet meer te combineren met het voetbal. Zijn oudere broers konden ook aardig voetballen maar omdat ze een aantal jaar ouder waren, viel hen niet op hoe goed 'Fredje' voor zijn leeftijd was. Tot verbazing van zijn broers werd hij opeens gevraagd om bij AZ te gaan voetballen. Pas toen drong het door dat Fred een echt talent was: sterk, technisch, lenig en snel.
Met ploeggenoten Sigi Lens en Paul Nortan carlpoolden ze vanuit het Mercatorplein in Amsterdam naar de trainingen en wedstrijden in Alkmaar. Fred was altijd aan de late kant tot irritatie van Paul, maar had altijd een goed verhaal en maakte er zelf nooit een punt van.
Bij AZ kwam hij in het C-team onder de hoede van trainer Theo Vonk. Theo zag in Fred een begenadigde en dynamische middenvelder, met een fluwelen techniek die keihard wilde werken, maar die tactisch nog bijgeschoold moest worden.
Fred had een goede mentaliteit, maar wilde nog wel eens teveel dribbelen. Ook had hij aanvankelijk moeilijkheden met het omschakelen naar verdedigen, maar naarmate het jaar vorderde ging dat steeds beter. Fred klopte nadrukkelijk op de deur van het eerste elftal en bereikte dat doel ook als eerste van de drie vrienden.
Later lukte het ook Paul Nortan en Sigi Lens zodat ze in het eerste van AZ herenigd werden. Ze speelden een seizoen samen in de basis onder trainer Han Berger, Fred rechts op het middenveld. Nortan beschrijft hem als een slangenmens: hij kon vanuit het middenveld met één beweging 2 of 3 man het bos insturen en zo met hoge snelheid doorsteken naar de voorste linies.
Sigi verdween naar Fortuna en Fred verhuisde na het seizoen 86/87 naar PEC Zwolle. Aanvankelijk carpoolde hij met enkele andere Amsterdammers die bij PEC voetbalden, maar al vrij snel kreeg hij een huis in Zwolle. In het eerste jaar ging het team voor een maand op toernee naar China. In die tijd was een donkere speler als Patrick daar een bezienswaardigheid.
Onder Co Adriaanse liep het echter niet denderend bij PEC en Adriaanse werd het laatste half jaar vervangen door Ben Hendriks die toen nog bij de KNVB werkte. Ze bleven op het nippertje in de eredivisie dankzij de eerste salonremise tegen Volendam. Daardoor degradeerde zijn oud ploeggenoot Nortan bij AZ.
Het tweede seizoen 88/89 draaide PEC een stuk minder onder leiding van de nieuwe trainer Theo Laseroms, mede omdat er wat goede spelers vertrokken waren en omdat het team moest wennen aan de werkwijze van Laseroms. Frank Berghuis werd daarom in januari 1989 ingehuurd en omdat hij bij Fred in de straat woonde trokken ze samen op, ook buiten het veld.
PEC ging van 3 tot 17 januari 1989 op trainingskamp naar de Nederlandse Antillen. De sfeer in de ploeg was goed, ondanks dat de resultaten uitbleven en alles tegenzat. PEC degradeerde dat seizoen uit de eredivisie maar Patrick kreeg een uitnodiging voor het Kleurrijk Elftal dat aan het einde van dat seizoen werd samengesteld en voor het eerst naar Suriname zou gaan om daar wedstrijden te spelen.
Fred was erg enthousiast en verheugde zich op de trip naar zijn thuisland. Op 2 juni vertelde hij echter tegen zijn vriend Marcel Bagmeijer, die op die dag jarig is, dat hij geen goed gevoel had over de reis. Hij vond het toestel van de SLM erg oud... Ook tegen zijn moeder en broers zei hij om die reden dat hij zijn vriendin wel een andere keer zou meenemen. Zijn oude maatje Paul Nortan was net vader geworden en overgestapt naar Feyenoord en ging daarom niet mee. Paul ging toch naar Schiphol om Fred en de anderen gedag te zeggen. De vlucht had echter vertraging (lees meer hierover in 'Eindbestemming Zanderij') , maar de sfeer was goed, volgens Sigi Lens. Een aantal voetballers besloot de stad in te gaan om wat te eten. Later op de avond vertrok de vlucht alsnog.
Met het ongeluk op 7 juni 1989 kwam een einde aan het leven van volgens collega's, familie en vrienden een sympathieke leuke, rustige, vrolijke, gezellige jongen en een getalenteerde voetballer: Fred Patrick.
In het stadion van PEC Zwolle is de oost-tribune naar hem vernoemd. Een graffiti van Fred siert de wand. Zie het foto-album.
Documentaire over Fred Patrick.
Bekijk de documentaire van 7 juni 2019 van FOX Sports over Fred Patrick. In deze prachtige documentaire, gemaakt door Martijn van Reeden, van bijna een uur wordt teruggeblikt op het leven van Fred Patrick. Zijn familie, vriend Sigi Lens, die de ramp wel overleefde, Peter van der Waart, Paul Nortan, Mustafa Yücedag en andere vrienden en collega's vertellen een verhaal vol verdriet, vreugde en dierbare herinneringen.
Fred Patrick in actie tegen Sparta, 3 nov 1988.
Fred Patrick in actie tegen Sparta. Hij speelde volgens commentator Kees Jansma een goede wedstrijd maar krijgt het bij 7.38 min nog wel even aan de stok met Piet Wijnberg.
Links:
Voetbalstatistieken op wikipedia.